Kies je voor een dialoog? Wat doe je dan?

Op de pagina ‘KORTE TEKSTEN’ heb ik een nieuwe tekst geplaatst: Kies je voor een dialoog? Wat doe je dan? Je kunt die gratis downloaden, net zoals alle teksten op die pagina.

De weken voor de verkiezingen hoorde en las je veel opmerkingen over het gedrag van politici: tijdens de debatten lieten ze de collega’s niet uitspreken. Er was tevens commentaar op de gespreksleiders: die hielden het gesprek niet in de hand en beschikten niet over een aanpak om het gekakel in het kippenhok rustig te houden.
Een debat, o.k. maar niet op deze manier. Een dialoog zou ideaal zijn maar is onmogelijk in die situatie want de heren en dames politici hebben het idee dat ‘winnen’ inhoudt dat je hard moet roepen, het langst aan het woord moet zijn en met ‘feiten’ zwaaien die niet te controleren zijn. Hun andere (foute) leidende gedachte: The winner takes it all.
Wanneer de winners en verliezers vandaag onderhandelen werken ze in een andere context. Hopelijk schuiven ze nu wel een beetje op naar de kant van de dialoog.

Veel bedrijven en organisaties lijden aan dezelfde ziekte. Hun bedrijfsleiders en vakbondsafgevaardigden zeggen dat ze gaan voor de dialoog maar hun gedrag vertelt een ander verhaal: ze voeren veeleer een tactisch gesprek-gevecht.
Het verschil tussen concurrerende bedrijven is niet zozeer hun producten of hun prijzenpolitiek dan wel hun bedrijfscultuur en meer bepaald de wijze waarop intern het ‘gesprek’ wordt gevoerd of net niet. (kijk bv. naar de verschillen tussen Telenet en Proximus)

Waar ligt het onderscheid tussen een ‘debat’, een ‘discussie’, een ‘mededeling’, een ‘gesprek’, een ‘beleefd gesprek’, een ‘tweegesprek’ en een ‘dialoog’?
Wat is de gewenste gespreksvorm bij het verzamelen van inzichten, bij het vergroten van betrokkenheid en inzet, bij het zoeken van innoverende oplossingen, bij het onderhandelen?
In plaats van hokjes te maken met scherpe lijnen tussen de gesprekstechnieken pleit ik voor het onderzoeken wat een dialoog kan bijdragen in jouw situatie. Daarenboven zijn er meerdere technieken waarin een dialoog vorm kan krijgen.
Ik bekijk communicatie veeleer als een relatiesysteem waarbinnen de diverse gespreksvormen flexibel kunnen afwisselen. Je kunt dan in iedere situatie en op ieder moment kiezen welke aanpak het gewenste resultaat levert. Tijdens een en dezelfde ontmoeting kan je zelfs van gespreksvorm veranderen. De enige voorwaarde: maak het duidelijk.