Heb jij een probleem? Zal je het oplossen?

Het is zomertijd en dus komkommertijd voor de media. Nog meer dan op andere momenten wordt er kwistig omgesprongen met het begrip ‘probleem’. Alles is een probleem. Het woord ‘probleem’ trekt immers de aandacht, meer dan bv. ‘verrassing’.
Zomer is tevens de tijd van de zomercursussen. Allerlei nieuwe inzichten en vaardigheden leren rond het ‘oplossen van je problemen’.
In 90% van de gevallen gaat het helemaal niet om een (echt) probleem. Er moet niets opgelost worden. Als je goed kijkt een tijdje later werd er ook gewoonweg niets opgelost! Het is een spel geworden, een woordenspel.

Ik heb een nieuwe tekst geplaatst: Wie heeft er een probleem? Ik, hij, zij of wij? Een heldere taal lost veel op.
Mijn intentie is om het gesprek rond ‘oplossen’ helderder te laten verlopen. Wanneer je gaat oplossen moet er wel iets zijn om op te lossen, om het even hoe je het noemt. Wat is dat?
Hoe helder heb jij de situatie? Waar komt de drijfveer vandaan om iets ‘op te lossen’?
Hoe vermijd je tijd te verliezen aan schijnproblemen?

Het is mijn overtuiging dat in zeer veel gevallen er niets moet opgelost worden. Laat je niets aanpraten. In ieder leven zijn er obstakels, pijnlijke gebeurtenissen, tegenslagen, e.d.
Veel van die situaties hoeven helemaal geen ‘probleem’ te vormen en dus moet er niets ‘opgelost’ worden. Dat je een moeilijke tijd doormaakt geloof ik best, ik spreek uit ervaring.
Ik weet wat het betekent een vreselijk moeilijke tijd door te maken met flinke twijfels en verdriet, het uitkijken naar tekens dat wat er gebeurt wel zin heeft. Het leven is soms een harde leerschool. Leven blijft leren.
Dit hoeft niet te betekenen dat je niet verder kunt zonder een ‘professionele helper’ te bezoeken. Je bent wellicht vergeten dat je nog een goede vriendin hebt, een fijn familielid of een verstandige buur die je kunt aanspreken. Zij of hij kan het gepaste ‘leermaatje’ voor je zijn.
Je bent wellicht vergeten open te staan voor ‘toevallige’ ontmoetingen, te kijken naar wat je toevalt, te luisteren naar gedachten die in de lucht hangen, te kijken naar hoe de kinderen lastige situaties aanpakken. 
Je bent wellicht opgehouden met die tien minuten meditatie en vergeten wat dit kan doen voor jou. Je hebt wellicht verzuimd regelmatig te wandelen in de natuur.
Lees de nieuwe ‘korte tekst’ alvorens je tegen jezelf zegt dat je een probleem ‘hebt’.