Hoe hou je een gesprek ‘in het midden’?

Ik ben niet alleen om de boodschappen die in mijn richting worden gestuurd te interpreteren als “Dit is voor mij bestemd, persoonlijk.” Toch is dit vaker onterecht. Niet alles wat op me afkomt is persoonlijk ‘voor mij’ bedoeld. Niet zelden wordt een opmerking uitgezonden om hardop na te denken, om de gedachte te verplaatsen, om een ‘afleiding’ te zoeken (een toetssteen of een pispaal).
Niet iedere vraag die klinkt is persoonlijk bedoeld of is bedoeld om door mij te worden beantwoord.
Wanneer ik om mij heen kijk, merk ik dat ik niet alleen ben om boodschappen soms té persoonlijk te nemen en er dan onmiddellijk op te reageren.

Een hulp bij het verbindend communiceren is te oefenen om het gesprek ‘in het midden‘ te houden. Het ‘midden’ is de ‘lege’ ruimte tussen ons, materieel, emotioneel, mentaal en spiritueel. Daarin passeert alles. Het is in werkelijkheid de verbindende ruimte tussen mij en de ander en alles om mij heen. De ruimte is steeds gevuld, nooit helemaal leeg.

Uiteraard zijn er situaties waarin iemand een boodschap recht op mij afvuurt (een scherpe opmerking, een verwijt, een oordeel) met de bedoeling mij persoonlijk te raken. En dan nog is het verstandiger indien ik leer de boodschap ‘in het midden’ te ontvangen en mijn reactie ‘in het midden’ te leggen.

Je leest er meer over in de nieuwe tekst ‘Hoe hou je een gesprek ‘in het midden’?’. 
Je vindt die zoals steeds op de pagina “Korte teksten”.