Hoe stel je de ‘juiste’ vraag?

Huiselijke zorgen – Rik Wouters

Iedereen stelt vragen, iedere dag. Sommigen stellen vragen om anderen te helpen, te begeleiden, te leiden, te ondersteunen of hen iets aan te leren. Tot hen richt ik me met dit bericht.

Je stelt veel vragen, meestal veel meer dan nodig. Wat indien je met slechts een paar vragen een stevige constructieve beweging bij de ander kunt initiëren?
Neen, er bestaat geen lijstje met dé drie of vier ‘magische’ vragen, met succes toe te passen in alle situaties. Die staan enkel in de ‘succes-boeken’ en die werken niet. Dé drie of vier succes-vragen bestaan niet.
De ‘juiste’ vraag dien je op het moment zelf met aandacht te horen, te zien en aan te voelen. Ze is er tussen jou en de ander, in het midden, niet in je hoofd.
De ‘juiste’ vraag doet de ontvanger met verbazing stilstaan en nodigt haar uit om langer te overwegen en aan te voelen dan ze gewoon is. Stilte is meestal het eerste effect. Het is de vraag die werkelijk ‘werkt’ voor de ander, nu, bij déze werkvraag, bij déze zorg, bij déze uitdaging, op dit moment, op déze plek. De ‘juiste‘ vraag werkt langzaam. Ze raakt de persoon intens op het ogenblik dat jij ze uitdrukt en klinkt dan lang door. De ‘juiste’ vraag heeft haar ‘juiste’ moment.

Om de ‘juiste’ vraag te kunnen stellen heb je een overzicht nodig van alle mogelijkheden op dat moment. Dat biedt je het Vragenkompas. Het kompas toont je welke kanten het uit kan gaan in je hoofd, in je hart en in je buik; het wikken en wegen, inzoomen en uitzoomen, twijfelen en kiezen, oordelen, besluiten en beslissen.
Meestal springen onze gedachten en gevoelens van de ene richting naar de andere.
Het Vragenkompas geeft niet aan welke richting je uit moét gaan. Er is geen voorgeschreven volgorde, geen: ‘Volg dit pad’. Je staat in het midden en kunt zeer veel richtingen uit. Wel onderscheiden we acht betekenisvolle grote richtingen. De vragen voor iedere richting en de schakeringen daartussen leer je vragenderwijze ontdekken.
Het kompas is het resultaat van studie, onderzoek, ervaring en een meta-visie. D.w.z. dat het kompas kan worden gebruikt samen met jouw visie op de menselijke ontwikkeling, met jouw overtuigingen en met de specifieke methode waarmee jij of je organisatie werkt.

De ‘juiste’ vraag stellen is een kunst veel meer dan een kunde. Zoals iedere kunst gaat het naast aanleg vooral om durf, veel experimenteren, veel oefenen en … doorzetten. Totdat je alles kunt loslaten en in het moment blijven en doen ‘wat past’.

Wil je ervaren hoe dit loopt? Dat kán.

Ik bied je: een leerzaam Inspiratiemoment (3,5 uren) of een ervaringsgerichte Inspiratiedag (6,5 uren) – in jouw organisatie, in jouw team, in jouw vereniging, in jouw club.

Dit aanbod is gratis (je betaalt enkel de verplaatsing per openbaar vervoer en het materiaal).

Ik overleg graag met jou over een datum, verdere voorwaarden en mogelijkheden:
francisgastmans@icloud.com