Vraag van de week (44)

Welke pakkende vraag kreeg je ooit als ‘ingeving’ tijdens of na een erg ontspannen moment?

Heb jij net als velen de ervaring dat je boeiende ‘ingevingen’ krijgt tijdens het douchen? “Aha!” Of na een meditatie? Het zijn momenten waarop je erg ontspannen bent. Ontspanning helpt om je geest tot rust te brengen en een open innerlijke ruimte te creëren.
Kan je je nog een vraag herinneren die op zulk moment ‘zomaar’ in je opkwam?
Een belangrijk aspect van de kunst van het vragen stellen, is het creëren van een omgeving, een sfeer, een momentum van innerlijke rust. Het gaat om innerlijke stilte. Dit valt niet noodzakelijk samen met momenten waarop je geen geluiden meer waarneemt; je kunt dit ook beleven wanneer het niet volledig stil is in de omgeving. Essentieel is dat je het stil maakt in jezelf, dat je het innerlijk praten en de gedachten even voorbij laat gaan zonder er op te letten.
Wanneer je aan iemand een ‘ernstige’ vraag wilt stellen, is het goed om je eerst even terug te houden en bij jezelf innerlijke stilte te beleven. Dan kan de vraag uit je hart komen en niet slechts. uit je hoofd.