Hoe doe je dat, ‘jezelf terug uitvinden’?

Ik gebruik de uitdrukking ‘jezelf terug uitvinden’ reeds enkele jaren. (Ik weet niet wie het eerst de uitdrukking gebruikte en waar ik ze heb opgepikt.) De laatste zeven jaren gebruik ik het wanneer ik vertel over de veranderingen bij ‘mezelf’. Ik heb me daarbij vaak de vraag gesteld: Over welk ‘zelf’ praat ik?
(Hier mijn Woordenwolk rond ‘zelf’ bij mijn installtie waarvan de foto bovenaan de tekst. Meer op de pagina “Artistiek meertalig”)

Sommige personen maken een onderscheid tussen een ‘zelf’ en een (uniek, hoger, authentieker) ‘Zelf’. In navolging van het denken in het begin van twintigste eeuw (o.a. Freud) hebben veel mensen een schema in gedachte van niveau’s van ‘zelf’, gaande van een onderlaag niveau, een sociaal niveau en een hoger niveau. Alle niveaus kregen namen maar er is geen eensgezindheid over de inhoud van de begrippen: onderbewuste, ego, persona, ik, identiteit, zelf, ziel, Zelf, Hoger Ik.

Wat is aanleiding om jezelf terug uit te vinden? Bestaat er één ‘zelf’ of meerdere? ‘Bestaat’ je zelf of creëer je het? Waar wijs je naar wanneer je praat over je ‘zelf’? Zitten je talenten in je ‘zelf’? Is het begrip ‘ziel’ hetzelfde als het ‘zelf’? Waar situeert zich het onderscheid tussen ‘zelf’, ‘Zelf’, ‘Ik’ en ‘ego’? Wat levert het onderscheid op in de relatie? Wat verandert er allemaal wanneer je jezelf terug hebt uitgevonden? Wat bedoelen (bepaalde) boeddhisten met ‘niet-zelf’ of ‘geen zelf’?
Ik ben erg geïnteresseerd in jouw antwoord op deze vragen en wat voor jou de uitdrukking ‘jezelf terug uitvinden’ betekent, theoretisch én praktisch. Heb je dit al bewust meegemaakt? Wat gebeurt er in jou tijdens het proces van het heruitvinden?
Stuur me je gedachten, ervaringen en bedenkingen: francisgastmans@icloud.com
Gegarandeerd: je tekst of delen ervan worden nooit zonder jouw toestemming geciteerd.

In de loop van de volgende maanden zal ik nog meer vragen stellen en geen antwoorden geven. Ik wil zoals steeds Padvinder-teksten op de site zetten die je steunen om zelf de zaak te onderzoeken. Volgende week de eerste tekst: “Hoe beleef jij je ik-wand?”.
Verder hou ik je op de hoogte van een beeldhouwwerk rond het thema en van mijn eindwerk (juni 2020) voor de cursus ‘Kunst- en cultuurfilosofie’ aan de Academie in Berchem dat ik ook rond dit thema uitwerk. (De opdracht van het eindwerk: stel je eigen privémuseum samen = verzamel kunstwerken die je inspireren, zet de werken in een virtuele ruimte, schrijf een intro en vertel wat deze werken verbindt.)
Op de hoogte blijven van dit proces doe je door deze site te volgen. Geef je adres op in de rechterkolom. Ik hou je adres niet bij in een bestand en je ontvangt nooit mail van mij.