Vraag van de week (45)

Welke vraag kreeg je ooit op een reis en heb je dankbaar mee naar huis gebracht?

Wanneer je op vakantie bent beleef je de wereld rondom jou anders dan thuis. Vaak ben je meer ontspannen en richt je je aandacht op zaken waar je anders niet naar kijkt of geen tijd aan geeft. Soms ben je integendeel de eerste dagen meer gespannen want er moet nog een en ander losgelaten worden en dat is voelbaar op vele plekken in je lichaam.
Zo kan het gebeuren dat je andere vragen hoort. Dat mensen je een vraag stellen die je in je familiekring of op je werk nooit te horen krijgt. Ze kon enkel daar gesteld worden, vanuit de levensvisie van de mensen op die plek en door de wijze waarop zij vorm geven aan hun dagelijkse beslommeringen.
Wat maakt dat de mensen daar andere vragen stellen? Welke lessen haal je er uit en kan je toepassen wanneer je terug ‘thuis’ bent?
Soms is het een vraag die wat de formulering betreft een ‘gewone’ vraag is maar maken de omstandigheden er een ‘andere’ vraag van. Je hoort en ontvangt ze anders omdat jij op dat ogenblik een andere ‘antenne’ inzet en op een andere manier mensen ontmoet.
Wat gebeurde er in jou dat je ‘anders’ naar de zaken keek en luisterde en er op reageerde? Kan je de kenmerken van deze houding vandaag, ‘thuis’, opnieuw oproepen en gebruiken om met een andere blik de mensen in je omgeving te ontmoeten?