Vraag van de week (46)

Welke vraag hoorde je in een droom, een vraag die meteen een weg bood voor een ‘probleem’ waar je mee worstelde?

Ik ben vast niet de enige die in dromen materiaal krijgt aangeboden dat bruikbaar is voor de zaken in mijn wakker leven waar ik mee bezig ben.
Heb jij net als ik een paar keer een Aha! mogen beleven? Wel, je kan dit vaker meemaken want al je dromen hebben een ‘boodschap’.
Iedere ochtend, bij het ontwaken, kijk ik nog even naar de laatste fragmenten van de droom die ik me herinner. Dat heeft me al menig goed idee opgeleverd.
Wel is het nodig om de taal van je dromen juist te ‘vertalen’. Er bestaan boeken rond “De verklaring van je dromen”. Die hebben vooropgezette ideeën over symbolen en beweren dat zij een verklaring kunnen geven zelfs al kennen ze jou en je context niet. Die boeken leg je beter opzij.
Het is veel nuttiger om de ‘taal’ van jouw dromen te leren. Je ‘spreekt’ ook in je dromen je eigen taal! Wat je hoort is je eigen stem, niet een stem van buiten, niet ‘de stem van het Universum’.
Een tweede uitgangspunt: wees lief voor jezelf, je dromen zijn een onderdeel van je ‘zelf’ en dat heeft het goed met jou voor. Het is best verstandig om naar je ‘zelf’ te luisteren, ook als het ‘spreekt’ via je dromen.
Een derde uitgangspunt: maak je niet ongerust en pieker niet wanneer je niets begrijpt van de beelden en de geluiden in je dromen. Dromen zijn als een kunstwerk, je ziet de boodschap pas wanneer je enkele malen naar het werk hebt gekeken én dit hebt verbonden met wat er de vorige dagen gebeurde of de volgende dagen in en rondom jou gebeurt.
Een vierde uitgangspunt: geniet van je dromen, lach er mee indien je er niets van begrijpt, beleef ze als een wereld vol spannende avonturen. Ja, niet alle dromen zijn prettig of eindigen in een gevoel van rust. Maar ook mijn nare dromen hebben me geholpen.