Vraag van de week (1)

Op welke vraag wil je op het einde van het jaar een antwoord hebben?

De eerste ‘Vraag van de week’ van dit jaar is een bijzondere vraag.
Vele mensen stellen een doel voorop voor het komende jaar, de ene al concreter dan de andere. Nog meer mensen maken goede voornemens.
Ik heb een ander voorstel: formuleer een ‘jaarvraag’.

1) Stel een vraag die erg belangrijk is voor jou en waar je dus zeker het antwoord op wilt vinden; het is een intrigerende vraag, een vraag die aan je kleeft, een vraag die past bij je levenssituatie nu; tegelijk is het een vraag waar je het antwoord voor kunt uitstellen, je moet niet morgen het antwoord hebben, het is geen dringende vraag, daar is té belangrijk voor; formuleer de vraag zeer helder (klik hier voor de kenmerken van een scherp gestelde jaarvraag); gun jezelf de tijd om een goede vraag te formuleren, gebruik er de volgende week of weken voor.
2) Noteer de vraag op een papier of in een notitieboekje. Bekijk de vraag zeer regelmatig. Hang het papier op een plaats waar je vaak langs komt maar waar het niet ‘publiek’ is (dus niet in het toilet). Staat de vraag in een boekje, blader dan regelmatig naar die bladzijde.
3) Maak de afspraak met jezelf dat je pas op het einde van het jaar zult vastleggen wat het definitieve antwoord is, niet eerder.
Wanneer je in de loop van het jaar een ingeving of een antwoord ontvangt, noteer je dat als ‘voorlopig’. Noteer ook af en toe wat de vraag met je doet, welke gevoelens ze oproept, wat je geneigd bent te ondernemen. Wanneer de formulering van je vraag een aanpassing nodig heeft, doe dat dan. Het zou verwonderlijk zijn indien in de loop van het jaar daar geen behoefte aan groeit.
Je engageert je enkel naar jezelf toe. Je hoeft je vraag niet te delen met anderen. Doe je dat wel dan vergroot je de druk om vol te houden. Dat is voor sommigen een dankbare steun.

De uitdaging van deze oefening is tevens haar kracht: de tijdsduur, een gans jaar. Naast al het snelle en actieve in je leven, kan je beleven wat ‘vertragen’ concreet betekent. Je kunt ervaren hoe het begrip ‘belangrijk’ werkelijk voor jou aanvoelt. Je leert genieten van wat er dit jaar allemaal ‘toe-val-lig’ op je afkomt. Je ontdekt de weldaad van het niet-weten (lees meer in:
Wu-wei – Bereik meer door actief niet-doen → Korte teksten).