Vraag van de week (5)

Welke vraag tovert een lach op het gelaat?

Op wiens gelaat? Wel, voel eens, kan je een lach op het gelaat van de ander toveren zonder een lach op je eigen gelaat? Kan een ernstig gestelde vraag een lach toveren bij de ander?
Er zijn gradaties in ‘een lach op het gelaat’, van een oppervlakkige lach of een glimlach waarbij de mondhoeken lichtjes naar boven gaan tot een uitbundige lach. Ik zoek de vraag die een reactie geeft in het midden tussen die twee. De vraag zou ook kunnen klinken: “Welke vraag raakt recht het hart op een zeer aangename, warme wijze?”. Je kunt de vraag zelf concreter maken: “Met welke vraag tover ik een lach op het gelaat van mijn vriendin (mijn geliefde, mijn kind, mijn ouder, …)?
De lach toont zich niet alleen in de mond maar ook, misschien zelfs vooral, in de ogen.

Wanneer ik een ‘Vraag van de week’ schrijf betekent dat niet dat ik altijd zelf een antwoord heb op die vraag of dat ik makkelijk de gevraagde vraag kan formuleren. Ook voor mij blijft ‘de juiste vraag stellen’ een oefenweg. 
De vraag deze week belangt mij persoonlijk aan en komt vanuit de vaststelling dat ik overwegend een ernstige levenshouding voel. Ik glimlach wel veel, ik heb wel een hart met een glimlach. Toch bekijk ik de zaken overwegend van de ernstige zijde. Ik merk dat ik niet alleen ben. Meerdere mensen rondom tonen zich erg ernstig in gesprekken, in hun commentaar of in hun non-verbale reacties.
Tijdens een training ‘De kunst van het vragen’ leren deelnemers dat het vaak wérkt om te vragen: “Welke vraag zou jij nu aan jezelf stellen?” of “Welke vraag zou jou nu een stapje verder helpen?” Deze week stel ik uitdrukkelijk de ‘Vraag van de week’ aan mezelf.