Drie grondpatronen

Vorige week schreef ik een bericht over drie manieren waarop je naar het coronavirus kunt kijken. Deze drie perspectieven steunen op drie verschillende grondpatronen om je leven te be-leven.
Wat zie je wanneer je vanop een korte afstand naar jezelf en naar de anderen kijkt? Je merkt wellicht verbanden op tussen je terugkerend dagelijks gedrag, tussen je intenties en doelen en je werkelijke gedrag, tussen je gedrag en de gevolgen. Je ziet hoe je verbonden bent met anderen en je merkt terugkerende interacties met hen. Zo’n afstand is nodig om jezelf en anderen beter te leren kennen.
Wat zie je wanneer je op een grote afstand gaat staan? Dan krijg je het beeld wat sociologen, antropologen en historici ontdekken. Zij zien nog wel individuen maar ze beschouwen die vooral in relatie tot de groep waartoe die personen expliciet behoren of waar hun gedrag naar verwijst. Ze zien grotere verbanden en patronen in het groepsgedrag en hoe die verlopen in de tijd. Ze zien grotere systemen; open en gesloten systemen.
Wat kan je zien wanneer je nog meer afstand neemt en het ganse menselijke gebeuren zou bekijken in één oogopslag, met een diepte-perspectief? (1) Dan kan je patronen ontwaren die onder het gedrag van individuen, groepen en volkeren schuilen; patronen onder zowel de kleine als de grote systemen. Deze patronen vormen de basis zowel van je dagelijks leven, de cultuur waarin je leeft als van de uitingen van ‘verheven gedachten’: het zijn de grondpatronen.

Grondpatronen sturen wat en hoe je waarneemt, wat en hoe je denkt en reflecteert, wat en hoe je beslist en handelt. Er is niet één grondpatroon maar er zijn drie fundamentele patronen: het lijnige, het systemische en het lemniscatische grondpatroon. Je bent niet gebonden aan één grondpatroon. Je kunt flexibel van perspectief wisselen. Meer nog, net het afwisselen van grondpatroon, wanneer je wordt geconfronteerd met een probleem of een ‘brandende vraag’, levert een helderder zicht op en de weg naar duurzame oplossingen.

Je leest meer in de nieuwe ‘Korte tekst’: Drie grondpatronen om je leven te be-levenKorte teksten

(1) ‘Diepteperspectief’ is het waarnemen van de relaties en de afstanden van fenomenen én de globale wereld in vier dimensies. Je kijkt door de oppervlakte en de diepte en de tijd heen.