Vraag van de week (24)

Met welke vraag zorg je dat de ander zich ontspant?

Ik hoef het je niet te vertellen: spanning, drukte, stress, overspanning, deadlines, het zijn dagelijkse verschijnselen. Samen met de ‘plicht’ om voor een gezond lichaam te zorgen (door sporten, fitness, yoga, taichi of wandelen) én de juiste voeding, ‘moet’ je ook op tijd je geest ontspannen (via mindfulness, meditatie, lezen, bosbaden of vakantie).
Het verhaal vandaag: je bent volledig, zelf en alleen verantwoordelijk voor je gezondheid; je bent niet verantwoordelijk voor de ander en je moet vooral niet de ander willen ‘helpen’ met ongevraagd goede raad en adviezen.
Door de hele hype van zelf-verantwoordelijkheid zijn sommigen echter vergeten dat we samen verantwoordelijk zijn voor de context waarin al die persoonlijke inspanningen en ontspanningen kunnen gebeuren.
Je wordt veel meer beïnvloed door de context dan je denkt. Het ernstige nieuws (via tv, radio, kranten, nieuws apps, nieuwsbrieven) zowel als het roddel-nieuws (via de sociale media of ‘vergaderingen’ in de koffiepauze) vormt je denken, je aanvoelen, je welbevinden én je communicatie. Naast de geplande, verplichte en gewenste ontmoetingen zijn er iedere dag ongewilde, ongewenste of verrassende contacten met anderen. Door wat jij doet op al die sociale kruispunten bepaal jij samen met mij en met anderen onze ‘denk-context’, onze ‘leef-context’, onze ‘werk-context’, onze ‘ontspan-context’, onze ‘leer-context’ en onze ‘geniet-context’.
Een van de beste manieren om voor jezelf te zorgen bestaat er in om op een juiste manier zorg te dragen voor anderen. Wanneer iedereen aandacht heeft voor de ‘buurvrouw’ of ‘buurman’ (de persoon die naast je woont, de persoon naast je op de werkvloer, de persoon naast je in de club of de academie, gewoon ‘de persoon naast je’) ontvangt iedereen aandacht. Zo simpel kan het zijn.
Dat geldt ook voor de manier van aandacht geven: stel een vraag, een eenvoudige vraag; een vraag die verwondering oproept; een vraag die de ander even naar de horizon doet kijken; een vraag die zorgt voor een moment van stilte. Er bestaan ook vragen die er voor zorgen dat ‘de persoon naast je’ zich ontspant. Het is een kwestie van oefenen welke formulering werkt voor ‘de persoon naast je’ maar het is mogelijk én het werkt, voor de ander én voor jou!
Probeer het, je zult het zien.
Welke vraag zou bij jou werken? Met welke vraag kan ik er voor zorgen dat jij even je schouders ontspant of je kaken?