Vraag van de week (28)

Welke vraag heeft je ooit zo uitgedaagd dat je voor de zaak door het heetste vuur ging?

Een innerlijke stimulans motiveert sterker dan een externe stimulans, wordt vaak gezegd. Je houdt het dan langer vol of je zet je meer in. Uiteindelijk heb je meer voldoening wanneer de stimulans van binnenuit werkt. “Het is beter teruggefloten te worden dan te moeten vooruit geschopt worden.” zou een uitspraak zijn van de legendarische voetballer Johan Cruyff. Een ander beeld dat wordt gebruikt: een ei openbreken van buiten doodt het leven, het openbreken van binnenuit betekent de start van het leven. Innovatie werkt het sterkst wanneer het van binnenuit start.
Maar is dat wel zo? Of is het toch veeleer een binnen-buiten samenspel?
Een sterke externe stimulans is een vraag die je wordt gesteld en die jouw innerlijke drijfveer rechtstreeks hard prikkelt. Het is een vraag waar je met kracht “Ja!” op antwoordt én onmiddellijk overgaat tot de actie.
Herinner je je nog dat je ooit zo’n vraag hebt gekregen? Wat was de relatie tussen de vraag en dat wat er op dat moment in jou leefde? Wat maakte het tot ‘de juiste vraag op het juiste moment’? In welke mate leefde de vraag die je kreeg reeds in jou (en was het dus in feite jouw vraag)?
De kracht van zo’n vraag kan je inzetten om een collega, een medewerker of een klant op de juiste manier te stimuleren. Wanneer je teruggaat naar je eigen ervaring kan je aanvoelen welke de kenmerken kunnen zijn van zo’n vraag.

Tijdens een leertraject De kunst van het vragen leer ik je aan om ‘de vraag die bij de ander wil geboren worden’ waar te nemen.