Acht vragen (1) – Werkvraag 2021

Ik daag mezelf uit om dit jaar iedere week een Vragenkompas te vullen met minstens acht vragen. Ik start dus  iedere week met een concrete werkvraag. Je mag me helpen door me een werkvraag te sturen, iets waar jij tegenaan loopt. Je vraag wordt anoniem behandeld.

Het doel van de rubriek ‘Acht vragen’ is je aan te zetten om je actuele brandende werkvraag te stellen, de ‘juiste’ vragen te formuleren, de gepaste oplossing te vinden en zo je ‘eigen kracht’ te versterken. De meer dan twintig Vragenkompassen van 2021 zijn een onderdeel van de leerweg naar het stellen van de ‘juiste’ vragen.(1)

Wat is mijn werkvraag voor 2021?

De vragen in het Vragenkompas kunnen jou inspireren om op een andere manier een gesprek te starten, met jezelf of met iemand die je ontmoet. Herhaal de vragen die hier staan niet letterlijk maar giet ze in een formulering die past bij de betrokken persoon en bij de context.

Het Vragenkompas staat los van een standpunt en geeft niet aan welke keuze je moet maken. Je kunt er op een constructieve manier alles mee in vraag stellen. Het Vragenkompas is contextueel, d.w.z. dat bij alle vragen die je kunt stellen de vraag er bovenop luidt: Hoe beïnvloedt de context deze vraag en het antwoord?
Klik op de afbeedling om ze te vergroten of te downloaden.

Inmiddels heb ik besloten om de rubriek Acht vragen om de twee weken te publiceren. Ik heb reeds boeiende thema’s gekregen en kan al een aantal weken verder. Waarvoor dank.
Werkvragen zijn nog steeds welkom.
Volgende keer gaat het over de vraag hoe je met meer kans succes kunt halen (bv. rond je werkvraag voor 2021 = De ‘Acht vragen’ van vorige week)

Het heeft er anderzijds voor gezorgd dat ik een andere rubriek in het oog kreeg: Pad-vindend Leiderschap. Die zal ik dan in de tussenliggende week publiceren.
Deze week gaat het over de vraag:
Wat maakt het voor ons zo moeilijk om de zaken systemisch te benaderen?

(1) Lees meer in De kunst van het vragen en het Vragenkompas → Korte teksten