Mijn vakantie

Mijn ‘vakantie’ bestaat dit jaar uit de aankoop van een tweede ijzeren bok (de blauw-ijzeren tafel op wielen voor beeldhouwers) en twee nieuwe stenen (serpentijn).
Hiermee heb ik nu de zes stenen in huis voor mijn project rond ‘mededogen’. Ik tracht dit begrip vanuit verschillende perspectieven te vatten, via zes verschillende beelden, allemaal in dezelfde steensoort maar met verschillende kleuren.
Over hoe ik dat begrip beleef en wat me dan drijft om er beelden rond te maken lees je in de tekst ‘Medeleven Empathie Mededogen’.
Bij het project hoort ook dat ik zes sokkels maak én een mooi boek met de tekst over mededogen als ‘catalogus’.
Je kunt de vorderingen volgen op de pagina ‘Beeldende talen’ van de website.
De eerste drie stenen hebben reeds een ‘voorlopig-definitieve’ vorm gekregen. In het voorjaar 2023 werk ik ze helemaal af. Vrijdag begon ik aan de volgende drie stenen, thuis en vanaf september werk ik tegelijkertijd in de Academie.
Mijn deadline voor het project is mei 2023 als afronding van vier jaar Academie.
Vorige vrijdag kreeg ik mijn bestelling van de De Beeldhouwwinkel binnen.
Ik kon er onmogelijk gewoon maar naar kijken. Dus … onmiddellijk op de bok en aan het werk.
De stenen hebben een buitenste laag gevormd door de aarde waaruit ze worden gedelfd. Ik verwijder die laag zodat ik de steen leer kennen, de losse stukjes verwijder, de mogelijke scheurtjes ontdek en hem zo reeds laat schitteren. Soms kies ik ook de richting waarin ik hem zal opstellen. Daarna kan het meditatief beschouwen en het langzaam vormgeven beginnen.

Ik werk ‘op straat’, of beter, op de oprit van mijn werkplaats bij mij thuis. Contact met toevallige voorbijgangers is niet alleen aangenaam, het is zelfs deel van mijn project. Ik ga met hen in dialoog over wat de stenen in mijn atelier bij hen teweegbrengen en wat de stenen en zijzelf te maken hebben met ‘mededogen’.
Je bent steeds van harte welkom. Ik heb echter geen vaste werktijden. Het is daarom goed om een afspraak te maken.

1) Zo zag de serpentijn ‘verdiet’ er uit toen ik hem kreeg (45 kg)

Zo ziet de steen er vrijdagavond uit na 4 uren flink kappen om de buitenste laag te verwijderen.

De steen krijgt een diep donkergroene kleur als hij wordt opgeschuurd en gepolijst.

2) Zo zag de serpentijn ‘opaal’ er uit (52 kg)

Zo ziet de steen er zondagavond uit na meer dan 5 uren kappen om de buitenste laag te verwijderen. Ik moest heel hard kappen, ik heb nog nooit zo’n keiharde steen gehad.

De schilfers in de regen geven reeds een idee van de kleur die de steen heeft wanneer ik hem afwerk.