Open Space Lifestyle

De spelregels van Open Space Technology (OST) kan je toepassen op iedere situatie, niet enkel in een formeel georganiseerd OS-event. (1) Je kunt leren leven met de houding dat gans je leven één grote Open Space is.
Dan leer je de vier principes en de Wet van de twee voeten en je leest over de lessen die mensen uit een OS-ervaring haalden en past dit alles toe in je dagelijks leven. Zo ontwikkel je een Open Space Levenshouding. (2) In de nieuwe korte tekst ‘Open Space Lifestyle’ krijg je daarover nuttige ideeën:
• Geef je eigen leervragen prioriteit: Wat is de vraag die er nu echt toe doet? Waar geef ik mijn energie aan? • Het eerste principe wordt: Wie ik op dit moment ontmoet is de juiste persoon om tegen te komen. • Het tweede principe: Ik begin nu met wat ik zinvol vind. • Het derde principe: Ik stop ermee wanneer het genoeg is voor mij. • Het vierde principe: Wat gebeurt, is datgene wat nu gebeurt. Wanneer iets onverwachts mij overvalt, gebeurt dit nu, punt. Wat gebeurt is het enige dat kon gebeuren.
• De ‘Wet van de twee voeten’ volgen wordt: In een situatie waar ik me niet goed voel, stap ik op en volg ik mijn voeten in de richting van een meer productieve plek voor mij.
• ’Bereid je voor om verrast te worden’ leert je om open te staan voor het onmogelijke. Het ‘wonder’ is er, ik dien me er alleen voor open stellen en te leren scherper te kijken. Je kunt ver-wonder-ing oefenen. Waar het om draait is volledig ‘aanwezig zijn’ op de plek waar je nu bent. Een onverwacht voorval is vaak een onderbreking van de gedachtenstroom die weg voert van het nu. Je was weer even niet aan het opletten, weer even niet aandachtzaam (mindful).
Enkele lessen van mensen met OS-ervaring: Leren doe je door antwoorden te vinden die je nu niet kent, niet door de gekende oplossingen te herhalen. … Stop met luisteren, lezen en noteren, doe iets. … Leer van iedereen. … Ga creatief tewerk en zet meerdere beeldende talen in. … Één van de vruchtbaarste manieren om te leren is spelen. … Geef om te krijgen.

(1) Lees meer in: Open Space – Een unieke leerervaring
(2) Lees meer in: Open Space Lifestyle