Woordenwolken (4) Veranderen

Inleiding

Indien het de eerste keer is dat je deze rubriek bezoekt, lees dan eerst hier de ‘Inleiding’!

Het thema: Veranderen

Je bent er je niet steeds van bewust maar vaker dan je denkt gebruik je vage algemene woorden en containerbegrippen. Het meest gebruikte containerbegrip is wellicht ‘liefde’. Het woord ‘liefde’ is een ver-taal-ing van het begrip ‘liefde’.(1) Je kunt het begrip immers uitdrukken op honderd verschillende manieren en telkens iets anders communiceren.
Iets gelijkaardigs gebeurt er met het begrip ‘veranderen’. Het woord ‘veranderen’ op zichzelf zegt weinig en dien je in elke concrete situatie uit te leggen wil je goed begrepen worden. Akkoord dit gaat op voor zeer veel woorden, niet alleen voor containerbegrippen. Wel kom je een stap dichter bij een efficiënte en effectieve aanpak indien je een uitdrukking kiest (verbaal of non-verbaal) die ‘juister’ aangeeft wat er in jouw concrete situatie eigenlijk aan de hand is. De keuze van het ‘juiste’ woord is cruciaal voor het denken en de beeldvorming van de betrokkenen (het bewuste en vooral het onbewuste). Bij een ander woord komt een andere aanpak voor ogen.
Alles begint bij het helder formuleren van je actuele concrete werkvraag. Wat is het probleem? ‘Veranderen’ is immers een oplossing! Wat moet ‘veranderen’ oplossen?
De woordenwolk-oefening helpt om het gepaste begrip en de gepaste uitdrukking te kiezen. Welk ander woord of welke andere uitdrukkingswijze (een beeld?) – anders dan ‘veranderen’ – kan de communicatie in jouw concrete situatie helderder maken?
Daarna volgen er vlot een hele reeks vragen: Waar wil je eindigen? Wat zou er moeten gebeuren? (doel, richting) Wie moet iets doen? Wie wil er iets doen? Wie heeft er hier belang bij? (betrokkenheid, belangen) Wat verwacht je dat iedereen doet? (middelen, strategie) Hoeveel nuances zijn er voor jouw ‘probleem’ en welke is in deze situatie gewenst of nodig? (inzicht, overzicht) Welke beslissing dringt zich op? (keuzemogelijkheden, beslissingsstrategie) Welke processen spelen een rol wanneer je concreet aan de slag gaat met ‘veranderen’? (systemische blik, context) Wat gebeurt er reeds zonder dat je er oog voor hebt? (bewegingen binnen het systeem) … Enz.(2)

Jouw woordenwolk

Teken je woordenwolk rond het begrip ‘veranderen’ en ontdek welk ander woord voor jou beter werkt.
Neem een concrete situatie voor ogen waarin ‘veranderen’ sterk en dringend aan de orde is. Formuleer je actuele concrete werkvraag. Zonder een concrete case dreigt deze oefening louter spielerei te blijven.
Noteer dertig woorden die jij vandaag associeert met het begrip ‘veranderen’. De eerste tien komen vanzelf, de volgende tien zijn vaak een variatie op de eerste woorden, voor de volgende tien moet je je inspannen en ga je een brug over. Daar moet je zijn.
Onderlijn drie woorden die je dichter brengen bij wat er werkelijk aan de hand is en dat je een beter zicht geeft op wat er moet gebeuren.
Hoe ga je de situatie anders aanpakken wanneer je ze anders benoemt? Aan welke technieken denk je? Welke positieve beelden komen je voor de geest?

Teken eerst jouw woordenwolk alvorens mijn woordenwolk te bekijken. Hier mijn woordenwolk.  Staan er voor jou verrassende woorden bij? Hoe verrassen ze?

Begeleiding bij het tekenen van je woordenwolk of bij het thema

Je kunt steeds op mij beroep doen om je te begeleiden bij het tekenen van je woordenwolk of bij het thema. 
Maak een afspraak: francisgastmans@icloud.com

———-

Noten

(1) Over het belangrijke onderscheid tussen een ‘begrip’ en de vertaling ervan in een van de vele mogelijke talen lees je in Talen en taalgebruik
(2) Met het Vragenkompas wordt het makkelijker om de juiste vragen te stellen. Meer in De kunst van het vragen en het Vragenkompas

Tenslotte
Hoe teken je een woordenwolk?
Dat staat uitgebreid in de tekst Wat is een woordenwolk?Korte teksten – Heldere communicatie