Wat zijn ‘feiten’ waard?

Hoe je zelf ‘feiten’ creëert  – Vier soorten feiten
→ Op de pagina ‘Korte teksten’ staat een nieuwe versie van de tekst

Het is geen nieuw gegeven dat we dagelijks worden overstelpt met fake news. We hebben daarom een nieuw beroep in het leven geroepen: ‘fact checker’. Erg noodzakelijk zo blijkt. Er is echter meer aan de hand. Ook fact checkers vergeten soms om zeer kritische vragen te stellen over het taalgebruik en over de gebruikte definitie van wat als ‘feit’ wordt gecommuniceerd. Fact checkers gebruiken zoals iedereen definities en die zijn niet steeds helder.
We hebben niet steeds aandacht voor hoe taal ‘feiten’ creëert! We dienen ook de taal in vraag te stellen.
Trudy Dehue, emeritus-hoogleraar wetenschapssociologie en -geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, wijst er op hoe ‘materiële technologie’ en ‘taaltechnologie’ samengaan. Het is nog steeds meer dan de moeite waard om haar lezing van 2016 ‘Omwille van de feiten en de democratie’ te herbekijken of de transcriptie lezen.
Hier de video ( vanaf 5:30), hier de tekst.