
Inleiding
Indien het de eerste keer is dat je deze rubriek bezoekt, lees dan eerst hier de ‘Inleiding’!
Enkele gedachten bij het thema: Loslaten
Je kunt maar loslaten wat je vasthoudt
(een relatie, een project, een doel, een gedachte, een overtuiging, een aanpak).
Wat je niet vasthoudt hoef je niet los te laten.
Vasthouden betekent dat je aan iemand of aan iets emotionele energie hebt gebonden.
Iemand of iets loslaten wordt moeilijker wanneer er meer emotionele energie aan kleeft, wanneer je veel hebt geïnvesteerd in iemand of iets.
Energie is op zich neutraal maar met de emotionele lading die je het geeft maak je het voor jou tot negatieve of positieve energie.(1)
Je kunt niet loslaten wat je ‘bezit’ omdat je het een waarde hebt gegeven en er in hebt geïnvesteerd.
Om te kunnen loslaten moet je stoppen met (willen) bezitten.
Loslaten is steeds tegelijk ook iets ontvangen (!): ruimte, mogelijkheden, een nieuw inzicht, adem, ontspanning.
In plaats van je aandacht sterk te richten op loslaten wat je vasthoudt, kan je je aandacht richten op ontspannen, op niet-vasthouden.
Bij ‘loslaten’ lever je een inspanning, je opdracht is om iets te doen, iets te ondernemen. Je dient los te maken wat je vasthoudt.
Bij ‘niet-vasthouden’ – gaat het essentieel om geen actie te organiseren, doen door niet-doen is de opdracht, wu-wei. (2)
Het taoïstische wu-wei, betekent ‘niet handelen tegen de aard der dingen in’ of ‘doen door niet-doen’. Wu-wei is afstand nemen, rust vinden, jezelf terugvinden; daarbij komt dat je moet ophouden met over alles en nog wat na te denken. Wu-wei wordt gekenmerkt door een gevoel van moeiteloosheid en niet-zelfbewustzijn, ook al ben je in wu-wei zeer actief in de wereld. Het is een manier van handelen waarbij je speel-ruimte laat in de situatie, door iets bij jezelf los te laten dat deze ruimte anders geheel zou vullen en je zou belemmeren om voeling te krijgen met wat er in deze situatie feitelijk aan de hand is.
Aan de basis van vasthouden liggen enkele belangrijke menselijke behoeften:
Je wilt niet verliezen! (3)
Je wilt controle houden over de zaak (want dat geeft je zekerheid en bied je een gevoel van veiligheid).
Je wilt iets bezitten omdat je meent dat je anders tekort gaat komen in de toekomst (overlevingsgedrag).
Je wilt dat wat je doet en gedaan hebt, zin heeft.
Je wilt iets betekenen voor iemand, voor de anderen, voor ‘de wereld’.
Je wilt iets herstellen, rechtzetten, helen.
Jouw woordenwolk
Teken je woordenwolk rond het begrip ‘loslaten’ en ontdek welk ander woord voor jou beter werkt.
• Neem een concrete situatie voor ogen waarin ‘loslaten’ sterk en dringend aan de orde is. Zonder een concrete case dreigt deze oefening louter spielerei te blijven.
• Noteer dertig woorden die jij vandaag associeert met het begrip ‘loslaten’. De eerste tien komen vanzelf, de volgende tien zijn vaak een variatie op de eerste woorden, voor de volgende tien moet je je inspannen en ga je een brug over. Daar moet je zijn.
• Onderlijn drie woorden die je dichter brengen bij wat er werkelijk aan de hand is en dat je een beter zicht geeft op wat er moet gebeuren.
Hoe ga je de situatie anders aanpakken wanneer je ze anders benoemt? Aan welke technieken denk je? Welke positieve beelden komen je voor de geest?
Teken eerst jouw woordenwolk alvorens mijn woordenwolk te bekijken. Hier mijn woordenwolk. Staan er voor jou verrassende woorden bij? Hoe verrassen ze?
Begeleiding bij het tekenen van je woordenwolk of bij het thema
Je kunt op mij beroep doen om je te begeleiden bij het tekenen van je woordenwolk en bij wat het thema in jou oproept aan vragen.
Maak een afspraak: francisgastmans@icloud.com
———-
Noten
(1) Over het onderscheid tussen gevoelens en emoties lees je in: Medeleven Empathie Mededogen
(2) ’Niet-vasthouden’ is een positief werkwoord en anders dan niet ‘vasthouden’, zoals niet-doen en niet doen verschillen. Lees meer in : Wu-wei – Bereik meer door actief niet-doen
(3) Niet willen verliezen is sterker dan willen willen. Cf. Daniel Kahneman, Ons feilbare denken (Thinking, fast and slow), Business Contact 2016
Tenslotte
Hoe teken je een woordenwolk? Dat staat uitgebreid in de tekst Wat is een woordenwolk? → Korte teksten – Heldere communicatie