Woordenwolken (6) Uitstellen

Inleiding

Indien het de eerste keer is dat je deze rubriek bezoekt, lees dan eerst hier de ‘Inleiding’!

Gedachten bij het thema ‘Uitstellen’

De illustratie toont een deel van een lange gescheurde tak van een witte paardenkastanje. De tak zag ik liggen op mijn wandeling door het park bij mij om de hoek. Uit het voorste deel van de tak haal ik een beeld, zag ik. Eerst dacht ik, die kom ik vanavond halen en breng mijn zaag mee (want ik heb niet gans de tak nodig). Niet uitstellen was mijn tweede gedachte en dus nam ik de volledige tak op mijn schouders mee naar huis. O.K. dat was een vreemd zicht. De tak heb ik in mijn atelier doormidden gezaagd. De  andere helft ligt nu bij een boom voor mijn deur, omdat er pissebedden, wormen, kevers, een slak en andere edele insecten in wonen. 
Ik word de laatste tijd meer en meer geconfronteerd met mensen die me iets beloven en niet doen. Achteraf blijkt vaak dat ze de zaken ‘slechts even’ hadden uitgesteld en het dan toch verder zijn vergeten. Soms komen ze er op terug wanneer het te laat is, wanneer het momentum weg is of de vraag zich niet meer stelt.
We stellen allemaal wel eens iets uit, om een goede of om een minder goede reden. Soms tot de volgende dag, soms net voor de deadline, soms even voor een tijdje (onbepaald). Ja soms wordt uitstel afstel. Iets beloven en er verder niets meer over laten weten, is voor mij ook een vorm van (lang) uitstel dat afstel is geworden.

Stel jij ook wel eens uit? Wat gebeurt er dan in jou? Wat ging er aan vooraf? Hoe voelt het om iets uit te stellen? Hoe vaak doe je dat?
En als je het nu eens niet ‘uitstellen’ noemt maar het een andere naam geeft? Verkenning? Grensverlegging? Slaapraad? Zelfzorg? … Wat gebeurt er dan in jou?
Daarom is het nuttig om een woordenwolk te maken rond het begrip ‘uitstellen’ en een woord te vinden dat beter past bij je ervaring. Het is uiteraard niet de bedoeling dat je een eufemistisch term bedenkt om toch maar vrolijk zonder meer verder te gaan met ongepast uitstellen.
Bekijk het echter ook eens van de andere kant: Wat zijn de voordelen van uitstelgedrag? In welke situaties kan je iets toch maar beter uitstellen? Bv. wanneer je voelt dat de actie die je wilt ondernemen een overdreven emotionele reactie is. Het versturen van een kwade mail uitstellen is in de meeste situaties een goede beslissing. Soms blijkt uitstel een goede zaak wanneer blijkt dat  de ander te snel was geweest met haar vraag, gelukkig had je nog niets ondernomen. Leven zonder agenda heeft als naar gevolg dat je niet steeds door hebt dat je uitstelt, maar zo’n leven kan plezierig zijn (voor jou) en met minder stress. Soms zorgt uitstel voor een creatiever idee.
Is het werkelijk zo erg dat je dit hebt uitgesteld? Heb je er last van? Hebben anderen er last van? Nou ja, dan … dan kan je er beter met haar over praten.
Leer hoe je kan houden van uitstellen van iemand dat dit goed kan: Inside the mind of a master procrastinator

Jouw woordenwolk

Neem een concrete situatie voor ogen waarin je laatst weer eens iets hebt uitgesteld. Zonder een concrete case dreigt deze oefening louter spielerei te blijven.
Noteer dertig woorden die jij associeert met het begrip ‘uitstellen’. De eerste tien komen vanzelf, de volgende tien zijn vaak een variatie op de eerste woorden, voor de volgende tien moet je je inspannen en ga je een brug over. Daar moet je zijn.
Onderlijn drie woorden die je dichter brengen bij hoe je je werkelijk voelt bij het uitstellen. Hoe ga je de situatie anders aanpakken wanneer je ze anders benoemt? Aan welke technieken denk je? Welke positieve beelden komen je voor de geest?

Mijn woordenwolk is geen woordenwolk maar een zinnen-wolk geworden. Het zijn zaken die ik vooral bij anderen merk of die ze me vertellen of die ze op mij toepassen en waar ik last van heb.
Teken eerst jouw woordenwolk alvorens mijn woordenwolk te bekijken. Hier mijn wolk.

Begeleiding bij het tekenen van je woordenwolk of bij het thema

Je kunt steeds op mij beroep doen om je te helpen bij het tekenen van je woordenwolk en bij wat het thema in jou oproept aan vragen.
Maak een afspraak: francisgastmans@icloud.com

Tenslotte
Hoe teken je een woordenwolk?
Dat staat uitgebreid in de tekst Wat is een woordenwolk?Korte teksten – Heldere communicatie