Beeldende talen

Meertalig communiceren betekent dat je je woordentaal – gesproken en geschreven – meer kleur en vorm geeft en dat je daarnaast inzet op beeldende talen. Beeldhouwen is geen ‘hobby’ van mij. Ik oefen om mijn beeldende talen te leren ‘spreken’ en mijn kunstenaarmindset verder te ontwikkelen.

Zolang je geen ‘professional’ hoeft na te doen, ben je ook geen ‘amateur’.
Als het niet nuttig is, dan moet het mooi zijn, of leuk. Het niets-hoeven-zijn is zeldzaam. Dat bestaat alleen in tussenruimte, de plek die nog niet geclaimd, bezet of gecultiveerd is.
Citaten uit: Twaalfhoven, Merlijn, Het is aan ons – Waarom we dekunstenaar in onszelf nodig hebben om de wereld te redden, Atlas Contact 2020

Sinds februari 2021 beschik ik over een eigen klein atelier (een garagebox in het gebouw waar ik woon). Ik werk zoveel mogelijk buiten, op de oprit! Dit betekent ook de mogelijkheid om een gesprek voeren met voorbijgangers. Welkom.

Ik vertrek niet met een concrete voorstelling wanneer ik aan een beeld begin. Ik vertrek vanuit een thema. Met dat thema in gedachte ga ik in dialoog met de steen. Dat ‘gesprek’ bepaalt het resultaat. Dit is voor mij zelf vaak erg verrassend.
Ik werk op dit ogenblik aan het thema ‘mededogen’. Ik tracht dit vanuit verschillende perspectieven te vatten, via verschillende beelden.

Lees meer in Medeleven Empathie Mededogen → Kort teksten

Mededogen III – Een groene serpentijn uit Zimbabwe (ja, hij kleurt donkergroen wanneer hij gepolijst is) – 57 kg – De vorm is bijna klaar (7/6/21). Daarna is het vooral schuren en polieren. Nog flink wat werk dus.
‘Mededogen’ als: zelf-mededogen, mededogen met je eigen transformatieproces

Mededogen, II – een flink harde serpentijn – 80 kg – aan dit beeld werk ik in de Academie van Berchem.
‘Mededogen’ als: een engelfiguur die steunt op haar vleugels en die je onvoorwaardelijk ontvangt; een ‘universele baarmoeder’; ontvangen, dragen, voeden, opdat jij je volledig kunt ontplooien zoals jouw ‘brongegevens’ aangeven en dan … loslaten.

Mededogen I – Serpentijn uit India – 50 kg – 2020-2021
‘Mededogen’ als: gedragen worden door water; voor de ander ‘water’ zijn en haar op deze wijze opvangen en dragen, zonder iets te wijzigen, zonder zelf ‘gewicht’ te hebben of iets te willen nemen.

Gedachten gevangen in steen – Blauwe albast – 2020
Heldere gedachten zijn die gedachten die zich hebben kunnen losmaken van dogmatische concepten.
Geen enkel mens heeft een ‘oorspronkelijke gedachte’. Wat iemand uitspreekt of schrijft of uitbeeldt, werd reeds door velen voor hem geleefd, gedacht en uitgedrukt. Niemand is de exclusieve ontdekker en eigenaar van een gedachte. Geen enkele gedachte heeft een definitieve vorm. Iedere gedachte komt uit de ‘gedachtenzee’, die al tienduizenden jaren wordt gevoed door grote gedachtenstromen. Gedachtenrivieren blijven stromen. De gedachtenzee vernieuwt zich iedere dag en bevat oeroude gedachten én vernieuwende gedachten.

Zelf‘ – Wit en bruin albast – 2019
Over ‘zelf’ lees je meer in Hoe vertel je je levensverhaal? Je leven in beeld brengen
en in Ontmoetingen met je ‘zelf’ – Wat kunstenaars je aanbieden → Kort teksten

Gelaagd – Witte albast – 2019

Standpunt – Witte albast – 2018

Meervoudig zelf – Installatie – 2018