Beeldende talen

Meertalig communiceren betekent dat je je woordentaal – gesproken en geschreven – meer kleur en vorm geeft en dat je daarnaast inzet op beeldende talen. Beeldhouwen is voor mij geen ‘hobby’. Ik oefen op deze manier om via beeldende talen te ‘spreken’ en om mijn kunstenaarmindset verder te ontwikkelen. Ik vertrek vanuit een thema en ga daarmee in dialoog met de steen. Dat ‘gesprek’ bepaalt wat er uit de steen ‘spreekt’, welke vorm het mij biedt. Ik vertrek niet met een vooraf getekende of geboetseerde voorstelling. Ik beeldhouw op straat, of beter, op de oprit van mijn atelier, vaak op maandag, dinsdag, vrijdag, zaterdag na 14:00, Koninklijkelaan 93, 2600 Berchem. Werk ik niet dan mag je altijd aanbellen.

Vandaag werk ik aan het thema ‘mededogen‘. Ik tracht dit vanuit verschillende perspectieven te vatten, via verschillende beelden. Het project bestaat uit zes beelden, allemaal in dezelfde steensoort maar met verschillende kleuren: serpentijn. De beelden zijn nog ‘onaf’ en worden in het voorjaar 2023 definitief afgewerkt en voorzien van een sokkel.
Lees meer in Medeleven Empathie Mededogen → Korte teksten

Mededogen V toont een kruik die stuk is maar waar toch water uit stroomt, het drukt de kwaliteit ‘schenken’ uit: door water te schenken wordt de kruik echter terug heel; zelfs al voel je je onaf, gebroken, beschadigd, iemand met een stuk af, je kunt nog steeds schenken; net door te schenken wordt je heler.

Mededogen IV – Aan deze steen wordt nog gewerkt.

Mededogen III – Een groene serpentijn uit Zimbabwe. (febr.-aug ’21)
‘Mededogen’ als: zelf-mededogen, mededogen met je eigen transformatieproces, jezelf onvoorwaardelijk aanvaarden en omarmen met alle kleine kantjes en gebreken (ieder mens heeft een ‘gebrek’, een ‘rare bijzonderheid’)

Mededogen, II – een flink harde serpentijn – (sept ’20-juni ’21 in de Academie van Berchem en sinds juli ’21 thuis), aan de vorm wordt nog geschaafd en hij dient nog te worden gepolijst (wordt dan donkerbruin).
‘Mededogen’ als: een wezen date je onvoorwaardelijk ontvangt; een ‘universele baarmoeder’; ontvangen, dragen, voeden; vrij, zonder jouw ‘stevig te omarmen’; opdat jij je volledig kunt ontplooien zoals jouw ‘brongegevens’ aangeven en die jij verlaat wanneer het je tijd is, zonder dat er naar een reden wordt gevraagd .

Mededogen I – Serpentijn uit India – (mrt ’20-jan ’21)
‘Mededogen’ als: gedragen worden door water; voor de ander ‘water’ zijn en haar op deze wijze opvangen en dragen, zonder iets te wijzigen, zonder zelf ‘gewicht’ te hebben of iets te willen nemen.

Gedachten gevangen in steen – Blauwe albast – 2020
Heldere gedachten zijn die gedachten die zich hebben kunnen losmaken van dogmatische concepten.
Geen enkel mens heeft een ‘oorspronkelijke gedachte’. Wat iemand uitspreekt of schrijft of uitbeeldt, werd reeds door velen voor hem geleefd, gedacht en uitgedrukt. Niemand is de exclusieve ontdekker en eigenaar van een gedachte. Geen enkele gedachte heeft een definitieve vorm. Iedere gedachte komt uit de ‘gedachtenzee’, die al tienduizenden jaren wordt gevoed door grote gedachtenstromen. Gedachtenrivieren blijven stromen. De gedachtenzee vernieuwt zich iedere dag en bevat oeroude gedachten én vernieuwende gedachten.

Zelf‘ – Wit en bruin albast – 2019
Over ‘zelf’ lees je meer in Hoe vertel je je levensverhaal? Je leven in beeld brengen
en in Ontmoetingen met je ‘zelf’ – Wat kunstenaars je aanbieden → Kort teksten

Gelaagd – Witte albast – 2019

Meervoudig zelf – Installatie – 2018